maandag 31 januari 2011

Consultant op koppelvlak of snijvlak tussen Busines en IT

De IT (Business) Consultant levert advies- en/of implementatie diensten aan het management om de effectiviteit van de bedrijfsstrategie, bedrijfsvoering en operationele processen te verbeteren en werkt hierbij op het snijvlak/koppelvlak tussen IT en bedrijfsvoering. De bovenstaande tekst zou geknipt kunnen zijn uit een wervingsadvertentie. Zou u op een rol als deze solliciteren? Ik niet!

Consult is raadpleging, een consultant is dus iemand die geraadpleegd wordt. Het doel van het consult is meestal antwoord te krijgen op de vraag hoe een probleem, een onwel gevoelen, opgelost moet worden. Het IT (Business) consult zal, gezien de naamgeving, betrekking hebben op de manier waarop IT door de IT-organisatie wordt ingezet voor de business of waarop de business de IT-diensten en producten gebruikt om haar doelstellingen te realiseren. De consultant moet inzicht zien te krijgen in de samenhang of het ontbreken daarvan tussen de bedrijfstrategie, de bedrijfsinrichting, operationele primaire- en ondersteunende processen en de gebruikte (IT) hulpmiddelen. De consultant moet er voor zorgen dat zijn bevindingen in de organisatie herkend en erkend worden voordat hij kan concluderen en adviseren. Hier wordt vaak in de valkuil gestapt waarbij een bevinding wordt gepresenteerd als een knelpunt of verbeterpunt. Dit is niet terecht omdat de analyse van bevindingen nog niet heeft plaatsgevonden!
Het voor alle betrokkenen herkenbaar positioneren van de bevindingen, vraagt vakkunst van de consultant. Naast de opgedane kennis over de organisatie waarvoor hij werkt, moet hij beschikken over diplomatieke kwaliteiten, hij moet niet zo zeer in staat zijn om gelijk te hebben, maar om het te krijgen! Als de bevindingen dan zijn erkend, kan de analyse worden uitgevoerd en kunnen de knelpunten worden benoemd. In tegenstelling tot de gebruikelijke ICT consultancy zal de IT-Business consultant alle aspecten van de gehele organisatie in haar volledige samenhang beschouwen. Advies van de business consultant is strategisch/tactisch en gericht op het verbeteren van het resultaat van de bedrijfsvoering. Als er al gesproken moet worden van koppelingen, dan gaat het over de mensen werken in het bedrijf. Zij zijn het immers die er voor zorgen dat bedrijfsprocessen worden uitgevoerd en dat de resultaten worden behaald? 
Een ervaren klantgerichte adviseur die de ogenschijnlijk tegenstrijdige belangen tussen Business en ICT organisaties overbrugt en zich door de bedrijfsdoelen laat leiden bij de te maken keuzes en deze door alle partijen geaccepteerd krijg, hij die rekening houdt met de mogelijkheden van de mens die in de organisatie gebruik maakt van (IT) middelen om zijn modellen methodisch toe te passen ten behoeve van het bedrijfsresultaat, dat is een echte business consultant.  

Omdat de consultant nadrukkelijk een adviesrol heeft, zal hij niet de projecten leiden die zorgen voor implementatie van zijn adviezen, wel kan hij de projecten als project-adviseur dienen. Het leiden van teams die doelen moeten bereiken binnen een vooraf overeengekomen budget in tijd en geld, is een heel andere discipline.


De IT Business Consultant levert adviesdiensten aan het management met als doel de effectiviteit van de bedrijfsstrategie, bedrijfsvoering en operationele processen in haar volledige samenhang te verbeteren. Hij weet snel en goed projecten te identificeren en initiëren. Koppelt effectiviteit aan efficiency bij het verbinden van bedrijfsprocessen onderling en de relatie naar de beheerprocessen. Hij draagt kennis effectief over door methoden en modellen te vertalen naar praktische activiteiten.

donderdag 6 januari 2011

Internet te klein voor Nederlandsde overheidssites?

De afgelopen dagen is een aantal nieuwe belangrijke websites geïntroduceerd of voor het eerst daadwerkelijk in gebruik genomen en ze waren direct onbereikbaar! Ik doel m.n. op http://mijnpensioenoverzicht.nl/ en http://www.crisis.nl/ en het verbaast mij dat deze sites kort na introductie niet bereikbaar zijn. Voor de ene site is dit problematischer dan de andere, want je pensioen kan wachten, maar als er een crisis is, wil ik wel per omgaande weten wat ik moet doen. De oorzaak van de onbereikbaarheid is ongetwijfeld dezelfde, de bouwers hebben zich niet gerealiseerd wat een aantrekkingskracht de sites zouden hebben. Als ik het wel heb is ook het samenvoegen van alle overheidsportals tot 1 niet helemaal vlekkeloos verlopen, zou dit in de grond dezelfde oorzaak hebben?

Zijn die IT projectleiders nu echt niet slim genoeg om te voorspellen dat een echte ramp heel Nederland en de halve wereldbevolking op zoek gaat naar informatie en bij voorkeur de officiële crisis site raadpleegt? En als er al heel lang gezeur is over het gebrek aan inzicht in wat pensioenfondsen nu echt doen met de ingelegde premies, dat de werkende Hollander met een PC op bezoek gaat bij de van overheidswege verstrekte informatie?

Een aantal jaren geleden mocht ik een organisatie helpen met het vaststellen van de benodigde capaciteit van een DNA server. Gelukkig waren we zo slim om na te gaan wat de verwachte piekmomenten zouden zijn en hoe groot die piek zou zijn. Bij het inrichten van de technische omgeving werd slim omgegaan met die verwachte piekbelasting, zodat de beschikbaarheid niet in het geding kwam. Gelukkig voor deze organisatie werd tijd geïnvesteerd in de voorbereiding, in onderzoek naar het businessprocess dat veranderde en de invloed wat dat had op de overige processen.
In de telecom branche hebben ze ook al lang geleden geleerd wat het betekent als er een oproep tot bellen of SMS-en wordt gedaan. Eén keer Henny Huisman die het telefoonnetwerk plat legt, maar tegenwoordig gaat het zelfs met oud- en nieuw niet meer mis.

Adviseurs en Architecten in de ICT, Nederland is klein, maar jullie moeten groot denken! Menselijk gedrag is schaalbaar, ga dus maar uit van de grootst mogelijke belangstelling in het kwadraat. Pas voor cruciale internet toepassingen maar dezelfde angstige verwachtingen toe als destijds voor de milenniumproblematiek. Ik denk dat je beter achteraf kunt afschalen, dan tijdens een calamiteit nog meer opschalen.