Op 3 november was ik op het tooling-event in de jaarbeurs.
Ik had me vandaag maar weer eens in het pak gehesen.want samen met mijn grijze kop en licht bollend buikje straal ik dan uit dat ik van alles en nog wat te vertellen heb in een organisatie. Dames bij de stands nodigen mij uit voor een drankje, helaas alleen maar in de hoop mij aan een van de salesmedewerkers te kunnen koppelen. De paar keer dat ik op de invitatie inging kreeg ik te maken met heren die hun product uitermate goed kennen. Zij konden mij uitstekend vertellen dat ik enorme gevaren liep als ik geen gebruik maakte van hun security oplossing. Dat ik geen enkele beslissingsbevoegdheid heb voor welke organisatie dan ook, maakt kennelijk niet uit. En als ik vraag naar policies voor security die als basis dienen voor de adviestak van de organisatie krijg ik nul op het request. Men moet steeds opnieuw een maatpak creëren en het ontwerpproces doorlopen wil men tot een advies komen.
Ik besloot maar eens te luisteren naar een verhaal over service management en het nieuwe werken. De setting was verre van optimaal, het geluid van de beursvloer overstemde het verhaal. Dit was jammer want spreker Paul Lenards, is normaliter zeer goed in staat op een inspirerende manier zijn verhaal te doen. Dat Service Management nog steeds niet is wat het kan zijn en IT nog steeds wordt gezien als kostenpost kon ik uit de slides afleiden. Wat hiertegen te doen valt, werd mij helaas uit de zitting niet duidelijk.
Een aantal oudcollega's vond het opmerkelijk dat enkele ROC's het concept ISM adopteerden in plaats van het traditionele ITIL te onderwijzen. Op mijn vraag waarom dit niet juist zou zijn, werd helaas geen bevredigend antwoord gegeven. Het zou zomaar kunnen zijn dat men bang is de macht te verliezen. Het "ouderwetse" ITIL1 was al complex, en ITIL3 is niet makkelijker geworden dan ITIL2. Als je dit wilt onderwijzen heb je dus veel meer specifieke kennis nodig dan voor het minder uitgebreide ISM. Maar hebben we al die modellen echt zo hard nodig om IT in bedrijven goed te gebruiken?Het is de hoogste tijd dat we IT gaan afstemmen op de business. Maar nu eens niet volgens BiSL, ASL, ITIL, ISM of welk andere IT-beheer model ook. IT zo werd op het tooling-event bijna pijnlijk duidelijk gemaakt, is echt niets meer dan een bak vol gereedschappen. De business weet nauwelijks wat ze met die gereedschappen kan en moet en de IT beheerder kan het nauwelijks duidelijk maken. Ik hoorde ooit van de luxe keuken, die staat er slechts om te pronken en niet om te gebruiken, dat gebeurt nu ook met IT-Tools en methoden. Er is van alles veel te veel en het een is nog mooier dan het andere. Heineken heeft het begrepen, die steekt in haar reclame de draak met automatisering zonder dat iemand het in de gaten heeft. Wie wil een geautomatiseerd systeem dat zorgt voor het afleveren van een blikje bier op de plek waar we 1x de BBQ neerzetten? heb je gezien wat dat betekent voor de rest van de bedrijfsvoering thuis?
Tools zijn goed en vaak onontbeerlijk, maar overdrijf het nu even niet.
Bepaal aan de hand van de business- en de bedrijfsprocessen welk tool noodzakelijk is! Als we uitsluitend die IT tools inzetten die het bedrijf nodig heeft om haar business uit te voeren, leidt het bedrijf zonder dat de IT lijdt. Want IT moet wel onderhouden worden, een servicebeurt hier en daar weet u wel?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten