dinsdag 16 november 2010

Gouden tips voor websites bestaan niet.

Onlangs las ik op Twitter de volgende vraag:

"Wie heeft voor mij 10 gouden tips voor een goede website".

IT-adviseurs menen dan direct een antwoord te moeten geven. Maar moet die IT adviseur dat wel doen?

Mijn mening is dat dit geen vraag aan IT-adviseurs is, en helemaal niet aan ontwikkelaars of beheerders!

Toch lees je vrijwel direct twitter-antwoorden in de trand van: Kijk eens op website "ikweethoehetmoet.nl" of "datkanbeter.nl". Ook ik beroer mijn toetsenbord om eens even te vertellen hoe het zit, en waar op gelet moet worden want ik weet het natuurlijk veel beter. Maar dan zie ik de reclame van NUON voor me, je weet wel: "Niemand houdt van een koude douche". Dat is toch wat IT adviseurs vaak aan hun klanten geven. We beantwoorden een vraag zonder achter de vraag te kijken.

Laat die vrager eerst eens bedenken wat het doel van de website is, gaat het om te laten zien dat iemand bestaat, moet de website producten verkopen, gaat het om kennisdeling, moet het een soort facebook worden, gaat het om "de krant"? Moet er gebankierd worden, of moet er heel veel gegevensvastlegging plaatsvinden, is het een intelligente vraagbaak, of alleen maar een simpele zoekmachine?

Deze vragen moeten m.i. gesteld worden door iemand die verstand heeft van organiseren en organisaties. Het is die adviseur die goed kan doorvragen naar het doel van de persoon of de organisatie die iets wil of moet op het web, die vast kan stellen of het een reclamemiddel moet zijn, of werving van personeel moet onderstenen, die verkooop van producten of diensten moet stimuleren of begeleiden. In principe is het niet anders dan goed nadenken over de middelen die je wilt inzetten om je doelen te bereiken. Natuurlijk wil de opdrachtgever een mengvorm hebben. Die mengvorm zal aansluiten bij zijn doelstellingen. Als die goed duidelijk zijn, kun je je als persoon of bedrijf presenteren. Je kunt daarbij ook kiezen welke zaken je online of offline wilt regelen en hoe belangrijk het is om bedrijfsprocessen (deels) online te regelen.

Als je kiest voor online, schakel dan voor de verschillende expertisegebieden de juiste professionals in. Voor het ontwerpen van een huisstijl heb je immers iemand anders nodig dan voor het programmeren van een inschrijfformulier?

Met andere woorden er is dus maar 1 gouden tip voor websites.

Schakel een adviseur in die buiten IT denkt en ervoor
zorgt dat de website toegevoegde waarde oplevert.

Een ter harte te nemen wijsheid is:
Kwaliteit verloochent zich niet, het is de kunst haar te (laten) vinden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten