dinsdag 16 november 2010

Gouden tips voor websites bestaan niet.

Onlangs las ik op Twitter de volgende vraag:

"Wie heeft voor mij 10 gouden tips voor een goede website".

IT-adviseurs menen dan direct een antwoord te moeten geven. Maar moet die IT adviseur dat wel doen?

Mijn mening is dat dit geen vraag aan IT-adviseurs is, en helemaal niet aan ontwikkelaars of beheerders!

Toch lees je vrijwel direct twitter-antwoorden in de trand van: Kijk eens op website "ikweethoehetmoet.nl" of "datkanbeter.nl". Ook ik beroer mijn toetsenbord om eens even te vertellen hoe het zit, en waar op gelet moet worden want ik weet het natuurlijk veel beter. Maar dan zie ik de reclame van NUON voor me, je weet wel: "Niemand houdt van een koude douche". Dat is toch wat IT adviseurs vaak aan hun klanten geven. We beantwoorden een vraag zonder achter de vraag te kijken.

Laat die vrager eerst eens bedenken wat het doel van de website is, gaat het om te laten zien dat iemand bestaat, moet de website producten verkopen, gaat het om kennisdeling, moet het een soort facebook worden, gaat het om "de krant"? Moet er gebankierd worden, of moet er heel veel gegevensvastlegging plaatsvinden, is het een intelligente vraagbaak, of alleen maar een simpele zoekmachine?

Deze vragen moeten m.i. gesteld worden door iemand die verstand heeft van organiseren en organisaties. Het is die adviseur die goed kan doorvragen naar het doel van de persoon of de organisatie die iets wil of moet op het web, die vast kan stellen of het een reclamemiddel moet zijn, of werving van personeel moet onderstenen, die verkooop van producten of diensten moet stimuleren of begeleiden. In principe is het niet anders dan goed nadenken over de middelen die je wilt inzetten om je doelen te bereiken. Natuurlijk wil de opdrachtgever een mengvorm hebben. Die mengvorm zal aansluiten bij zijn doelstellingen. Als die goed duidelijk zijn, kun je je als persoon of bedrijf presenteren. Je kunt daarbij ook kiezen welke zaken je online of offline wilt regelen en hoe belangrijk het is om bedrijfsprocessen (deels) online te regelen.

Als je kiest voor online, schakel dan voor de verschillende expertisegebieden de juiste professionals in. Voor het ontwerpen van een huisstijl heb je immers iemand anders nodig dan voor het programmeren van een inschrijfformulier?

Met andere woorden er is dus maar 1 gouden tip voor websites.

Schakel een adviseur in die buiten IT denkt en ervoor
zorgt dat de website toegevoegde waarde oplevert.

Een ter harte te nemen wijsheid is:
Kwaliteit verloochent zich niet, het is de kunst haar te (laten) vinden

vrijdag 12 november 2010

Nieuw netwerk voor Politie? IT is elementary Watson!

Er wordt wat afgemopperd over de IT systemen die ter beschikking staan aan de Politie.
De nieuwe Nationale Politie moet niet gaan werken met het computersysteem dat agenten nu gebruiken,
het is verouderd en kost het te veel tijd. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer.

Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) vindt de problemen ernstig.  Mogelijk gaat hij het huidige systeem aanpassen.

Ik snap het niet helemaal.
IT moet toch ondersteunen?
Waarom kost werken met IT de diender dan meer tijd dan zonder?
Wordt wel gevraagd waar die agent behoefte aan heeft?
Een aangifte of PV tikken hoort vandaag niet meer tijd te kosten dan in het verleden met de ouderwetse schrijfmachine. Dus daar kan de problematiek niet liggen.
Het verschil zit hem er in dat in een aantal gevallen "de aangever" een webdocument invult en niet de ervaren agent.
Dit betekent dat de politietaak verandert van "luisteren, begrijpen en beschrijven" in "lezen en interpreteren".
IT kan wel ondersteunen bij het beschrijven en opslaan, maar niet in lezen en interpreteren.

Met het huidige systeem kunnen politiekorpsen bij informatie over aangiftes, processen-verbaal en opsporingsberichten. Het "er bij" kunnen, vraagt dan wel om structuur in de vastlegging, vooral in de "labeling". Heeft iemand ooit gevraagd welke termen een agent graag gerbuikt als hij meer informatie zoekt?
Ik moet vaak denken aan de moeite die "De Cock" had met automatisering. Het ouderwetse politiewerk vraagt om "gevoel voor het werk" en "interpretatie van gegevens" of zoals Sherlock zei: "IT is elementary Watson". IT moet helpen gegevens bijelkaar te brengen, deductie is voor de diender..

woensdag 3 november 2010

BUSINESS LEIDT, IT LIJDT? Heineken snapt het

Op 3 november was ik op het tooling-event in de jaarbeurs.
Ik had me vandaag maar weer eens in het pak gehesen.want samen met mijn grijze kop en licht bollend buikje straal ik dan uit dat ik van alles en nog wat te vertellen heb in een organisatie. Dames bij de stands nodigen mij uit voor een drankje, helaas alleen maar in de hoop mij aan een van de salesmedewerkers te kunnen koppelen. De paar keer dat ik op de invitatie inging kreeg ik te maken met heren die hun product uitermate goed kennen. Zij konden mij uitstekend vertellen dat ik enorme gevaren liep als ik geen gebruik maakte van hun security oplossing. Dat ik geen enkele beslissingsbevoegdheid heb voor welke organisatie dan ook, maakt kennelijk niet uit. En als ik vraag naar policies voor security die als basis dienen voor de adviestak van de organisatie krijg ik nul op het request. Men moet steeds opnieuw een maatpak creëren en het ontwerpproces doorlopen wil men tot een advies komen.

Ik besloot maar eens te luisteren naar een verhaal over service  management en het nieuwe werken. De setting was verre van optimaal, het geluid van de beursvloer overstemde het verhaal. Dit was jammer want spreker Paul Lenards, is normaliter zeer goed in staat op een inspirerende manier zijn verhaal te doen. Dat Service Management nog steeds niet is wat het kan zijn en IT nog steeds wordt gezien als kostenpost kon ik uit de slides afleiden. Wat hiertegen te doen valt, werd mij helaas uit de zitting niet duidelijk.

Een aantal oudcollega's vond het opmerkelijk dat enkele ROC's het concept ISM adopteerden in plaats van het traditionele ITIL te onderwijzen. Op mijn vraag waarom dit niet juist zou zijn, werd helaas geen bevredigend antwoord gegeven. Het zou zomaar kunnen zijn dat men bang is de macht te verliezen. Het "ouderwetse" ITIL1 was al complex, en ITIL3 is niet makkelijker geworden dan ITIL2. Als je dit wilt onderwijzen heb je dus veel meer specifieke kennis nodig dan voor het minder uitgebreide ISM. Maar hebben we al die modellen echt zo hard nodig om IT in bedrijven goed te gebruiken?Het is de hoogste tijd dat we IT gaan afstemmen op de business. Maar nu eens niet volgens BiSL, ASL, ITIL, ISM of welk andere IT-beheer model ook. IT zo werd op het tooling-event bijna pijnlijk duidelijk gemaakt, is echt niets meer dan een bak vol gereedschappen. De business weet nauwelijks wat ze met die gereedschappen kan en moet en de IT beheerder kan het nauwelijks duidelijk maken. Ik hoorde ooit van de luxe keuken, die staat er slechts om te pronken en niet om te gebruiken, dat gebeurt nu ook met IT-Tools en methoden. Er is van alles veel te veel en het een is nog mooier dan het andere. Heineken heeft het begrepen, die steekt in haar reclame de draak met automatisering zonder dat iemand het in de gaten heeft. Wie wil een geautomatiseerd systeem dat zorgt voor het afleveren van een blikje bier op de plek waar we 1x de BBQ neerzetten? heb je gezien wat dat betekent voor de rest van de bedrijfsvoering thuis? 

Tools zijn goed en vaak onontbeerlijk, maar overdrijf het nu even niet.
Bepaal aan de hand van de business- en de bedrijfsprocessen welk tool noodzakelijk is! Als we uitsluitend die IT tools inzetten die het bedrijf nodig heeft om haar business uit te voeren, leidt het bedrijf zonder dat de IT lijdt. Want IT moet wel onderhouden worden, een servicebeurt hier en daar weet u wel?

dinsdag 2 november 2010

Het nieuwe werken mist vertrouwen

Je blijft je verbazen als je alle tweets zit te lezen die onder de "hashtag" hetnieuwewerken of HNW ziet.
Ik heb zelf een serie weggezonden en merkte dat dit de nodige nieuwsgierigheid opriep bij de twitteraars. Daar waar mijn blog eerst uitkwam op nauwelijks tot geen bekijks, werd nu na het tweeten van de voornoemde hashtags een flink aantal bezoekjes geregistreerd.
Kennelijk wil men weten wat het is en waar het vandaan komt en belangrijker nog wie er iets zinnigs over kan zeggen.
Ik kan dat en dus doe ik het.

Het nieuwe werken zoekt naar de optimale methode om efficiency en effectiviteit te verbeteren.
Maar voor wie wordt dit gezocht?
Gaat het om  meer privé “kwalitijd” zodat we als Wouter Bos tijd aan het gezin kunnen besteden of gaat dit over de werkuren waarbij door minder mensen per tijdseenheid meer wordt gedaan in minder kantoorruimte maar wel in langere dagen waardoor meer ruimte in de trein ontstaat waar weer goed gewerkt kan worden door mensen die nu in de file staan en dus niet werken maar wel twitteren over het nieuwe werken waardoor het meer lijkt op Het Niet Werken ............................................. STOP, dit is onzin.
Jaren geleden bestonden er al organisaties die met glijdende werktijden hun mederwerkers in staat stelden om werk en privé zo in te richten dat dit voor bedrfijf en werknemer plezierig was. Tegenwoordig is er een optie bij, het werken van huis uit, maar ook dit is al zo oud als de weg naar Rome. Vraag het maar aan de reizende marskramer, de brandweerman, de vertegenwoordiger, ze doen het al heel lang.
Het verschil nu is niet meer dan de hulpmiddelen die we ter beschikking hebben. Wie heeft niet een telefoon thuis waarmee we over de hele wereld onze spraak kunnen wegzenden op het moment dat ons dat past. En wie in Nederland beschikt niet over een computer thuis. Vanf het moment dat PC's werden geïntroduceerd in de bedrijven, werden PC-privé projecten opgestart om werknemers in staat te stellen te wennen aan thuis werken. Tegenwoordig is de allerlaatste generatie aan de beurt, de mensen die destijds niet meededen aan PC-privé projecten krijgen nu in buurtcentra hun 65+ PC cursus. We sturen dus beeld en geluid zo goed als real-time de hele wereld over. Echt nieuw zou zijn als we geur en smaak ook zo weg konden sturen, of tast. maar dat gaat niet en dus hoort dat niet bij het nieuwe werken.

Het nieuwe werken zoekt naar de optimale methode om efficiency en effectiviteit te verbeteren.

Alle hulpmiddelen zijn voorhanden, bedrijven en hun medewerkers willen, en toch werkt het nog niet.
Wat mist er dan aan?
VERTROUWEN!

Uit veel van de tweets spreekt de angst dat de werkgever of de collega wel zal denken dat.....
Uit net zo veel tweets spreekt de hoop dat de werkgever of collega erop vertrouwt dat.....


Het nieuwe werken vraagt om vertrouwen.
Vetrouwen dat de werknemer doet wat hij moet
Vertrouwen ook dat de kennis die beschikbaar is niet wordt misbruikt
Vertrouwen dat delen meer oplevert dan vasthouden
Vertrouwen dat de hulpmiddelen niet worden misbruikt
Vertrouwen dat netwerken zijn bedoeld om net te werken en te netwerken
Vertrouwen dat de techniek helpt en dat data niet 60 keer hoeft te worden opgeslagen
Vertrouwen dat de techniek werkt en jouw gedachten niet gejat worden
Vertrouwen dat wat je doet, betekent dat HET NU WERKT


STOP dus met denken dat het gaat om filemijden waardoor je vroeger op moet en eerder je bed in
STOP dus met eerst thuis een mailtje lezen om later thuis te komen en je kinderen niet zien.
STOP dus met onzin.


Het nieuwe werken is lekker werken en je doelen bereiken door alles te geven.
want wie alles geeft, heeft niets te verliezen

maandag 1 november 2010

Stellingen "Het nieuwe werken" in 12 stellingen

Als ik de laatste tijd op Twitter kijk, kom ik steeds het nieuwe werken tegen.
Aan de hand van de tweets heb ik onderstaande top twaalf stellingen gedestilleerd.
Wie durft te reageren op 1 of meer stellingen?

1 hetnieuwewerken is niet op kantoor werken
2 hetnieuwewerken is wel file mijden
3 hetnieuwewerken is wel starttijd verleggen
4 hetnieuwewerken is wel stoptijd verleggen
5 hetnieuwewerken is wel later met pensioen
6 hetnieuwewerken is 24/7 dus wel eerder met pensioen
7 hetnieuwewerken is meer “kwalitijd” dus kun je wel langer van huis weg
8 hetnieuwewerken is wel sociaal netwerken
9 hetnieuwewerken is wel 24/7 alles doen wat gevraagd wordt
10 hettnieuwewerken is wel tijdwinst maar voor wie
11 hetnieuwewerken is wel Hype of alleen maar Nu Werken?
12 hetnieuwewerken is wel alleen maar een efficiencyslag?

Reacties mag je achterlaten.
Het geheel; zal ik bundelen.

Ik bedacht me net
13 hetnieuwewerken is wel meer doen maar op minder (kantoor?)ruimte.

hetnieuwewerken werd door PWN uitgeprobeerd tweede helft jaren '90 mede n.a.v. bezoekjes door medewerkers aan bedrijven die het toen al slim uitvoerden zoals Interpolis. Kostte mij destijds nog snelheidsboete.

maandag 20 september 2010

Mijn profiel

In 1980 begon ik met het beheren en verbeteren van bedrijfsprocessen en werkinstructies, via het ontwerpen en beheren papieren informatiesystemen bleek ik goed in het inrichten en verbeteren van ICT beheerprocessen.
In 2001 startte ik bij wat toen nog Pink Elephant heette om IT beheer processen in te richten en te verbeteren bij organisaties die daar behoefte aan hadden. Nog steeds houd ik me bezig met alles wat ook maar enigszins te maken heeft met werkprocessen, vandaar dat ik mijn CV begin met:

Een zeer ervaren klantgerichte adviseur die de ogenschijnlijk tegenstrijdige belangen tussen Business en ICT organisaties overbrugt. Laat de bedrijfsdoelen leiden bij de te maken keuzes en weet deze door alle partijen geaccepteerd te krijgen.

Kan door zijn persoonlijke set “best practices” waaraan 50 organisaties bijdragen hebben geleverd, nieuwe producten en diensten te ontwikkelen en zijn brede kennis op een gevarieerde en enthousiaste manier overdragen.
Houdt er van de manier te verbeteren waarop mensen de hun aangeboden methoden, modellen en (hulp)middelen gebruiken. Vindt het een uitdaging om uit te vinden welke verbetermethode het best past.